Največji slovenski elektroenergetski objekt od blizu

Velika 3D-maketa Nuklearne elektrarne Krško

Eksponat

S pomočjo premičnega ekrana, občutljivega na dotik, se obiskovalec sprehaja okrog 3D-makete Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Na osmih različnih legah se na ekranu in hkrati na velikem LCD-monitorju prikažejo različni tehnični podatki ali opisi posameznih stavb v sklopu Nuklearne elektrarne Krško.

Električna energija iz NEK predstavlja približno 40 % v Sloveniji proizvedene električne energije. Od tega polovica pripada Republiki Hrvaški, ki je solastnica elektrarne.

Delujoča 3D-maketa
Eksponat se nahaja v pritličju
Primerno za vse starosti

NEK je opremljena z Westinghousovim lahkovodnim tlačnim reaktorjem toplotne moči 2000 MW. Njena moč na pragu je 696 MW. Elektrarna je priključena na 400-kV omrežje za napajanje potrošnih središč v Sloveniji in Hrvaški.

Letno proizvede nad pet milijard kWh električne energije, kar predstavlja približno 40 % skupne proizvedene električne energije v Sloveniji.

Zaradi svoje velike nazivne moči in zanesljive oskrbe z električno energijo v Sloveniji ima NEK zelo pomembno vlogo v elektroenergetskem sistemu Slovenije, saj:

  • zagotavlja stabilnost omrežja,
  • vzdržuje kakovostne napetostne razmere pri prenosu energije,
  • prispeva k cenovni stabilnosti električne energije v Sloveniji ter
  • povečuje zanesljivost oskrbe oziroma neodvisnost od zunanjih dejavnikov.
»3D-maketa je atraktivna in zelo zanimiva, saj tudi tistim, ki nimajo možnosti obiskati energetski objekt, približa sestavne dele elektrarne.«
Maja, Velenje
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...