Visokofrekvenčni tokovi visokih napetosti

Teslov transformator

Eksponat

Teslov transformator je poseben primer transformatorja, s katerim ustvarjamo visokofrekvenčne tokove visokih napetosti. Te napetosti so lahko velikostnega reda tudi 1 MV. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da je Teslov transformator naprava za ustvarjanje umetne strele.

Pri delu z visokofrekvenčnim Teslovim transformatorjem ne čutiš električnega toka, ker potuje samo skozi zgornjo plast kože.

Poskusi s Teslovim transformatorjem so zanimivi za opazovanje, saj jih človek zazna predvsem z vidnimi in slušnimi čutili, medtem ko same električne energije ne občutimo. Zanimivi so predvsem za popularizacijo fizike, ker lahko poskuse interpretiramo na različnih znanstvenih ravneh.

Eksperiment s spremstvom
Eksponat se nahaja v eksperimentalnici
Eksponat ni primeren za osebe s spodbujevalnikom
Primerno za višjo stopnjo

Teslov transformator je sestavljen iz treh medsebojno povezanih funkcionalnih enot. Te enote imenujemo: napajalni transformator, iskrišče z električnim LC nihajnim krogom in visokonapetostni transformator s kapacitivnim terminalom.

Nikola Tesla je s svojim raziskovanjem na prehodu iz devetnajstega v dvajseto stoletje in z napravo Teslov transformator nakazal novo dobo v brezžičnem prenosu energije na daljavo. Naprava je bila osnova za nadaljnje raziskovanje napetosti visokih frekvenc, iz česar se je razvila današnja radijska, telefonska in navigacijska tehnologija. Kot kaže, bodo ti dosežki še nekaj časa temelj prihodnjega razvoja v človeški družbi.

»S pomočjo Teslovega tranformatorja sem se počutil kot pravi Joda! Hudo!«
Jan, Ljubljana
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...