EKSPONAT

Simulacija zagona jedrske elektrarne Krško

EKSPONAT

V sodelovanju s strokovnjaki iz NEK smo razvili računalniško simulacijo delovanja NEK, pri kateri je glavni poudarek na prikazu delovanja jedrske elektrarne kot termodinamičnega stroja.

Eksponat je narejen tudi v mobilni različici, saj je odlično orodje za sejemske postavitve.

Simulacija se nahaja v pritličju
Hands-on eksponat
simulacija s spremstvom
Primerno za višjo stopnjo

Obiskovalec je postavljen v vlogo operaterja jedrske elektrarne, ki spremlja naraščanje in spremembo toplotne moči v reaktorju z upravljanjem kontrolnih palic, spremembo tlaka in temperature vode v primarnem sistemu, nastajanje pare v uparjalniku, prenos pare na turbine ter pretvorbo mehanske energije v električno v generatorju, sinhronizacijo generatorja na omrežje ter vpliv temperature in pretoka reke Save na delovanje in izkoristek NEK.

Po kratkih začetnih napotkih o delovanju simulacije so obiskovalci visoko motivirani, da ob navodilih na ukazni vrstici simulacije pripeljejo NEK iz začetnega stanja (po remontu) do 100 % električne moči, ki jo NEK oddaja v omrežje.

Želite vedeti več  o delovanju Jedrske elektrarne Krško - obiščite eSvet in to povezavo.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...