EKSPONAT

Meglična celica in števec radioaktivnosti

EKSPONAT

Sevanje je naraven pojav, pri katerem se energija iz vira sevanja širi v obliki elektromagnetnega valovanja ali v obliki delcev. Glede na elektromagnetni spekter sevanje delimo na ionizirajoče in neionizirajoče. Ionizirajoča sevanja so sevanje radioaktivnih snovi (alfa, beta, gama), rentgensko sevanje, nevtronsko, kozmično in deloma tudi ultravijolično sevanje.

Ogledate si lahko meglično celico, instrument, ki podobno kot Geiger-Müllerjeva cev in dozimetri omogoča, da zaznamo ionizirajoče sevanje, ki ga sicer – tako kot radijske valove – ne moremo zaznati s čutili. Prav tako je priročno predstavljen tudi števec radioaktivnosti, ki šteje delce radioaktivnega sevanja iz različnih vsakdanjih predmetov pred njim. Obiskovalcu so na voljo tudi različni ščiti, ki omogočajo, da zmanjšamo število delcev ali jih popolnoma ustavimo.

Eksponat se nahaja v pritličju
Eksponat je interaktiven
Primerno za vse starosti

Radioaktivnost oz. radioaktivno sevanje je popolnoma naraven proces razpada nestabilnih jeder atomov, ki je prisoten na našem planetu že od njegovega nastanka. Naravno radioaktivno sevanje, ki ga prejmemo iz okolja, sestavljajo sevanja naravnega radona (52 %), tal (20 %), hrane in pijače (13 %), vesolja (13 %) ter lastnega obsevanja (2 %). Na naše prejeto sevanje vplivajo dodatni dejavniki, kot so kajenje, rentgenska slikanja, poleti z letalom in drugi. Doza sevanja je merilo obsevanosti. Enota za dozo je sievert (Sv).

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...