Postani operater slovenskih elektrarn

Energetska mešanica

Eksponat

Računalniška simulacija »Energetska mešanica« je zamišljena tako, da več obiskovalcev hkrati poskuša regulirati proizvodnjo 6 različnih tipov elektrarn in slediti krivulji dnevne porabe električne energije. Podatki v simulaciji temeljijo na realnih slovenskih podatkih.

Pri igranju simulacije mora obiskovalec – tako kot v realnosti – proizvodnjo električne energije prilagajati dnevni porabi. Pri tem niso zaželena odstopanja, saj vplivajo na višji strošek. Končno ceno električne energije oblikujejo tudi uporaba različnih tipov elektrarn, izpusti CO2 in subvencije. Pri tem je treba upoštevati, naj izbrana kombinacija čim manj vpliva na izpuste CO2 in ceno električne energije.

Hands-on
Eksponat se nahaja v pritličju
Primerno za vse starosti
Preizkusite se tudi v spletni različici

Energetska mešanica v spletni različici

Simulacija »Energetska mešanica« je na voljo tudi v spletni različici, v kateri se lahko tudi preko spleta preizkusite kot pravi operater slovenskega elektroenergetskega sistema.

Sprejmi izziv, oblikuj svojo energetsko mešanico v spletni simulaciji in poskušaj zadovoljiti dnevne potrebe Slovenije po električni energiji.

»Energetska mešanica je odlično orodje, ki prikazuje, kako kompleksen je elektroenergetski sistem in kako so za Slovenijo pomembni veliki proizvodni viri, kot so jedrska elektrarna, termoelektrarna in hidroelektrarne, ki nam zagotavljajo zanesljivo elektriko.«
Marcel, Celje
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...