Voziček, ki ga poganjata dva elektromotorja, napajana iz sončnih celic

Dirka s svetlobo

Eksponat

Obiskovalcem je na voljo eksponat s štirimi močnimi vodljivimi reflektorji, ki ponazarjajo sončno svetlobo, in vozičkom, ki ga poganjata dva elektromotorja, napajana iz sončnih celic. S pravilnim usmerjanjem žarkov reflektorja se voziček premika.

Ker lahko pri eksponatu sodelujejo štiri osebe, lahko uprizorite pravo svetlobno dirko in poskušate nasprotnika zapeljati v kot, ki ga svetloba njegovega reflektorja ne doseže, zato vozička ne more več premikati.

Primerno za vse starosti
Eksponat se nahaja v eksperimentalnici
Hkrati raziskujejo 4 osebe

Sončne celice pretvarjajo sončno svetlobno energijo v električno. Sončna celica je pravzaprav polprevodniška dioda z veliko površino, zgrajena iz dveh različnih tipov polprevodniških plasti (n-tipa in p-tipa). Svetlobno energijo, ki jo nosijo fotoni, pretvarjajo neposredno v električno z izkoriščanjem fotonapetostnega pojava.

Sončna celica postane električno prevodna, šele ko prehodno področje med p-tipom in n-tipom polprevodnika pod vplivom sončnega sevanja postane prevodno (elektroni dobijo toliko energije, da preskočijo iz valenčnega v prevodni pas). Sončne celice pretvarjajo energijo neposredno v enosmerni električni tok.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...