17. Junij 2019
TEHNOGENIJ 2019

V Posavju na osmi prireditvi Tehnogenij na ogled atraktivni izdelki od blizu in daleč

Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija sta v Vrbini v Krškem pripravila že osmo prireditev »Tehnogenij«, na kateri se je z izbranimi projekti in izdelki predstavilo 32 dijakov, pridružilo pa se jim je doslej največje število razstavljavcev: osnovne in srednje šole, fakultete, inštituti, posavski tehniški klubi ter planetarij. Skupaj s tehniškimi vsebinami mlade spodbujamo k izbiri poklicne poti v kateri izmed tehnološko usmerjenih in hitro razvijajočih se panog.  

S Tehnogenijem želimo prispevati k razvoju trajnega zanimanja za tehniko in tehniške vede ter jih spodbujati k opazovanju, raziskovanju in sodelovanju. Predvsem pa želimo mlade tehnike in njihove mentorje spodbuditi k iskanju izvirnih rešitev, k razvoju izdelkov ter hkrati omogočiti javne predstavitve dosežkov.

V Svetu energije smo obiskovalcem predstavile tudi vse družbe v skupini GEN. Strokovnjaki iz Nuklearne elektrarne Krško so predstavili simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško, družba HESS je ob modelih različnih hidroelektrarn, ki obratujejo v Posavju, predstavila nove filme o izgradnji hidroelektrarn na spodnji Savi in s tem povezanih infrastrukturnih pridobitvah ob Savi, od športno-rekreativnih površin ter protipoplavnih ureditev do novih priložnosti v kmetijstvu, ribjih stez in nadomestnih habitatov. Termoelektrarna Brestanica je predstavila delovanje elektrarne in novega plinskega bloka, GEN-I pa je ljubitelje jeklenih konjičkov navdihnili s predstavitvijo električnega avtomobila Tesla. V GEN energiji pa so obiskovalcem predstavili tudi projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Številne obiskovalce je očaral humanoidni robot Nao, ki je v Krško prišel na obisk z Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani. Ljubitelji Lego kock so se zabavali z Lego Mindstorms roboti. Modelarski klub Krško je na ogled postavil modele letal in helikopterjev ter predstavil simulator letenja, medtem ko sta Radiokluba iz Brežic in Krškega predstavila radioamatersko opremo in povezovanje v živo. Učenci OŠ Sava Kladnika Sevnica so predstavili svoje izdelke, nastale pri pouku tehnike in izbirnih predmetov, strokovnjaki z Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo pa so pripravili delavnico o radioaktivnosti in ionizirajočem sevanju.

Tudi letos so na Tehnogeniju sodelovale tri fakultete, poleg Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, ki je obiskovalce popeljala v laboratorij Inštituta za energetiko, še Fakulteta za elektrotehniko ter Fakulteta za strojništvo, obe z Univerze v Ljubljani. Študenta strojništva, člana ekipe Edvard Rusjan Slovenian Team, sta v Krško pripeljala brezpilotno letalo, s katerim so zmagali na mednarodnem tekmovanju »Design/Build/Fly« v ZDA in za svoj dosežek pred dnevi od predsednika države prejeli Jabolko navdiha. Na potep po našem osončju in še dlje v vesolje pa so navdušene obiskovalce popeljali v Odiseja Planetariju.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...