1. Marec 2023
Mladi genialci

V Krškem jubilejno 10. tekmovanje Mladi genialci

Mladi genialci

V Kulturnem domu Krško je danes, 28. februarja, potekalo jubilejno 10. tekmovanje Mladi genialci. Med 21 ekipami z 18 srednjih elektrotehniških in strojnih šol ter tehniških gimnazij iz vse Slovenije je na odru Kulturnega doma v Krškem v napetem finalu največ znanja o energetiki pokazala ekipa Šolskega centra Novo mesto, smer tehnična gimnazija.

Šolske ekipe s po tremi učenci so na tekmovalnem odru navdušile s poznavanjem energetskih tem in mladostno energijo. Po napetih uvodnih predtekmovalnih krogih se je v finalu najbolje izkazala ekipa tehnične gimnazije Šolskega centra Novo mesto pod mentorstvom Draga Crnića. Drugo mesto so zasedli dijaki Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana, smer elektrotehnik, pod mentorstvom Janeza Trčka, tretje mesto pa ekipa elektrotehnične smeri Šolskega centra Krško-Sevnica pod mentorstvom Roberta Rožmana.

Mladi genialci

Mlade ume so na zaključnem kvizu bodrili navijači, mentorji in ravnatelji. Zbrane sta nagovorila generalni direktor družbe GEN energija dr. Dejan Paravan in Gorazd Pfeifer iz Nuklearne elektrarne Krško. »Kviz Mladi genialci je eden od načinov, s katerimi v Skupini GEN energetiko mladim približamo neposredno, iz prve roke, jih na tak način opolnomočimo z informacijami in jih hkrati skušamo navdušiti za morebitno izbiro poklica na tem področju. Energetika ponuja mnoge priložnosti za razvoj in osebno rast, predvsem pa mladim omogoča, da s svojim delom uresničujejo svoje poslanstvo in pomembno prispevajo k reševanju največjih izzivov prihodnosti. K sodelovanju nam s pomočjo mentorjev vselej uspe pritegniti najbolj zagnane, radovedne ter vztrajne učence in dijake, ki bodo svojo poklicno pot morda uresničevali v naših vrstah,« je poudaril dr. Paravan.

Gorazd Pfeifer iz NEK je poudaril pomen kviza o energetiki kot temi, ki pomembno vpliva na način življenja, vsakodnevno in dolgoročno: »Več kot očitno je, da s pretvarjanjem energij oziroma z uporabo energije zelo močno vplivamo na našo bližnjo in daljno okolico, na naravo, na podnebje edinega planeta, ki ga imamo. Pozivam vas, mlade, da razmišljate globalno, se spodbujate pri trajnostnih odločitvah in celovito ocenite, kaj je smiselno in optimalno. Odločitve so potrebne in pomembne, za to pa je potrebno znanje.«

Mladi genialci

S projektom Mladi genialci v Skupini GEN krepimo razumevanje energije ter njene vrednosti za družbo in posameznika. Mlade tako že vrsto let spodbujamo k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih, podnebnih spremembah ter jedrski energiji kot temeljnem viru nizkoogljične mešanice prihodnosti. Razumevanje teh vsebin je nujno za sprejemanje dobrih odločitev, kakšna bo naša skupna energetska prihodnost.

V šolskem letu 2022/23 se je na tekmovanje prijavilo skupno 25 programov srednjih elektrotehniških in strojnih šol ter tehniških gimnazij iz vse Slovenije. Dijaki so svoje znanje nadgrajevali s posebej pripravljenim strokovnim gradivom. Več kot 200 se jih je udeležilo delavnic v Informacijskem središču GEN v Krškem, kjer so se posvetili osnovam energetike in energije, radioaktivnosti kot naravnemu pojavu, v mobilnem laboratoriju radiološke zaščite NEK pa so spoznavali značilnosti različnih vrst sevanja. Današnjega finala v Krškem se je udeležilo 21 ekip s skupno 63 tekmovalci.

Na zaključnem kvizu so sodelovale naslednje šole:

 • Šolski center Kranj, Srednja tehniška šola, 
 • Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija
 • Šolski center Novo mesto, Srednja strojna šola
 • Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana
 • Srednja šola tehniških strok Šiška
 • Šolski center Ptuj, Strojna šola
 • Šolski center Ptuj, Elektro in računalniška šola
 • Šolski center Celje,  Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
 • Šolski center Celje,  Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo
 • Šolski center Velenje, Elektro in računalniška šola
 • Šolski center Krško-Sevnica, Gimnazija Krško
 • Šolski center Krško-Sevnica,  Srednja poklicna in strokovna šola Krško
 • Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje
 • Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo
 • Gimnazija Jurija Vege Idrija
 • Šolski center Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola
 • Tehniški šolski center Maribor, Srednja strojna šola

Šolski center Slovenske Konjice-Zreče, srednja poklicna in strokovna šola Zreče

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...