12. Februar 2018
Mladi genialci zopet navdušili

Srednješolci prikazali izjemno znanje o energetiki

V Krškem se je v torek, 6.2.2018, odvijalo zaključno tekmovanje projekta Mladi genialci. V znanju iz energetike so se pomerili dijaki iz petindvajsetih programov srednjih šol iz vse Slovenije. V napetem kvizu so največ znanja pokazali gimnazijci Srednje elektro šole in tehniške gimnazije iz Šolskega centra Novo mesto.

Šolske ekipe (s po tremi dijaki) so se v živo pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem in s svojim znanjem navdušile številne navijače. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu zmago slavila ekipa gimnazijcev Srednje elektro šole in tehniške gimnazije iz Šolskega centra Novo mesto, ki so jo zastopali dijaki Gregor Kikelj, Jakob Gimpelj in Domen Težak pod mentorstvom Draga Crnića. Drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Krško ­­iz Šolskega centra Krško – Sevnica Gašper Letnar, Matej Požun in Žiga Kralj, ki so znanje pridobivali pod mentorstvom Jožeta Požuna, tretje mesto pa dijaki programa elektrotehnik Srednje tehniške šole iz Šolskega centra Kranj Mark Urbančič, Kristjan Cuznar, Blaž Peklaj pod mentorstvom Damjana Poljanca.

Dijake je nagovoril Jože Špiler, svetovalec generalnega direktorja podjetja GEN energija in jim čestital za uspešno sodelovanje in se zahvalil vsem mentorjem, ki mladim omogočajo razvijanje njihovih talentov, jih spodbujajo k raziskovanju in nabiranju praktičnega znanja ter jih motivirajo za poklicno pot tudi na področju tehnike in naravoslovja.

V podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško so sicer že šesto leto zapored razpisali tekmovanje »Mladi genialci!« – kviz o energetiki. Doslej so se v znanju trikrat pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, letos pa so tretjič tekmovali tudi dijaki slovenskih elektrotehniških šol in tehniških gimnazij ter prvič tudi dijaki strojnih šol. K sodelovanju se je prijavilo skoraj 200 dijakov iz 25 od skupno 48 tehniških srednješolskih programov iz celotne Slovenije (dijaki in mentorji iz Celja, Kranja, Krškega, Lendave, Ljubljane, Maribora, Murske Sobote, Novega mesta, Ptuja, Raven na Koroškem, Škofje Loke, Trbovelj in Velenja).

Od vlaganja v znanje mladih ter od razvijanja njihove ustvarjalnosti, radovednosti in vztrajnosti je odvisna naša prihodnost. Od tega je odvisno, ali bomo kot družba napredovali, ali bomo kos izzivom našega časa in ali bomo gospodarstvu zagotovili dovolj ustrezno izobraženih, sposobnih, inovativnih mladih kadrov.
Jože Špiler, GEN energija

Gradivo za tekmovanje Mladi genialci je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo po en predstavnik iz GEN energije, Nuklearne elektrarne Krško, razvojnega centra energetike Zel-en, Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, ter Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča. Tudi letos so organizatorji izpeljali sklop priprav, med katerimi so mentorji in dijaki obiskali Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktičnih delavnicah. Decembra lani so potekala še šolska tekmovanja, na katerih so oblikovali ekipe treh najuspešnejših dijakov, ki so se na današnjem kvizu potegovali za najvišja mesta. Mlade ume je na zaključnem kvizu spodbudil raper Nipke s plesalkama plesnega studia Artifex.

Zanimanje šol za sodelovanje je vsako leto večje in v skupini GEN so prepričani, da je tekmovanje Mladi genialci odlična priložnost za povezovanje znanja, idej in izkušenj. Kviz dijake spodbuja k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah in jedrski energiji kot trajnostnem viru.

Sodelujoče srednje šole – Mladi genialci 2017/2018 PROGRAM
1. Srednja elektro-računalniška šola Maribor ELEKTROTEHNIK
2. Šolski center Krško – Srednja poklicna in strokovna šola Krško ELEKTROTEHNIK
3. Šolski center Krško – Srednja poklicna in strokovna šola Krško STROJNI TEHNIK
4. Šolski center Krško – Gimnazija Krško GIMNAZIJA
5. Srednja šola tehniških strok Šiška ELEKTROTEHNIK
6. Tehniški šolski center Maribor STROJNI TEHNIK
7. Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana – Vegova ELEKTROTEHNIK
8. Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana – Vegova GIMNAZIJA
9. Šolski center Celje – Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije STROJNI TEHNIK
10. Šolski center Ljubljana – Srednja strojna in kemijska šola STROJNI TEHNIK
11. Šolski center Novo mesto – Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIK
12. Šolski center Novo mesto – Srednja elektro šola in tehniška gimnazija GIMNAZIJA
13. Šolski center Novo mesto – Srednja strojna šola STROJNI TEHNIK
14. Šolski center Ravne na Koroškem – Srednja šola Ravne ELEKTROTEHNIK
15. Šolski center Ravne na Koroškem – Srednja šola Ravne STROJNI TEHNIK
16. Šolski center Velenje – Elektro in računalniška šola ELEKTROTEHNIK
17. Šolski center Škofja Loka – Srednja šola za strojništvo STROJNI TEHNIK
18. Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, Ljubljana TEH. EL. KOMUNIKACIJ
19. Šolski center Ptuj – Elektro in računalniška šola ELEKTROTEHNIK
20. Šolski center Celje – Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo ELEKTROTEHNIK
21. Dvojezična srednja šola Lendava STROJNI TEHNIK
22. Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje ELEKTROTEHNIK
23. Šolski center Kranj – Srednja tehniška šola ELEKTROTEHNIK
24. Šolski center Ptuj – Strojna šola STROJNI TEHNIK
25. Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota ELEKTROTEHNIK

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...