19. Oktober 2022
podnebni tek

S podnebno štafeto proti podnebnim spremembam

podnebni tek

Pred Informacijskim središčem GEN v Krškem je danes potekal zaključni dogodek slovenskega dela podnebne štafete, ki je na poti iz Škotske do Egipta. Najdaljši neprekinjeni podnebni tek z naslovom »Čas se izTEKa« (ang. Running out of Time) se je začel 30. septembra v Glasgowu, zaključil pa se bo 6. novembra v Sharm El Sheikhu, ko se bo začela Podnebna konferenca COP27.

Podnebna štafeta je v Slovenijo prispela sinoči iz Italije. Etape od Osnovne šole Leskovec pri Krškem do Informacijskega središča GEN v Krškem se je danes v znak podpore mladim v prizadevanjih za ohranitev našega planeta kot častni pokrovitelj udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednika Pahorja so na tri kilometre dolgi etapi spremljali učenke in učenci Osnovne šole Leskovec pri Krškem, generalni direktor GEN energije Blaž Košorok, zaposleni v družbi GEN in predstavniki družbe Slovenski državni gozdovi.

podnebni tek

Predsednik Pahor je ob prihodu v cilj 426. etape podnebnega teka poudaril, da se mora vprašanje podnebnih sprememb vrniti na vrh agende, s katerega ga je potisnila vojna v Ukrajini. Napovedal je, da se bo tudi sam udeležil podnebne konference v Egiptu, kjer pričakuje, da se bo razprava o podnebnih spremembah vrnila na vrh agende svetovnih voditeljev. Predsednik je pozdravil navdušenje mladih za spoprijemanje z izzivom podnebnih sprememb. »Upajmo, da se bo glas o nujnosti zelenega prehoda slišal, in da bomo otrokom, ki bodo dočakali prihodnje stoletje, pustili tak svet, da bodo zrli v prihodnost z upanjem, in ne s strahom,« je dejal.

Generalni direktor GEN energije Blaž Košorok je poudaril, da Skupina GEN z nizkoogljično proizvodnjo električne energije že zdaj utira pravo pot. Ob tem je opozoril, da v prizadevanjih za samooskrbo ne smemo postaviti na stranski tir varovanja okolja, podnebnih sprememb in biotske raznovrstnosti. V popotnico podnebni štafeti je dodal, da bo nizkoogljična energija – jedrska, vodna, sončna in vetrna – zanamcem ohranila čistejši planet.

podnebni tek

Nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar je dejal, da je sodelujočim na podnebnem teku uspelo združiti moči s sporočilom, da je treba ozavestiti mlade o pomenu ukrepov za blaženje podnebnih sprememb. Pozdravni nagovor v podporo sporočilom podnebne štafete je zbranim namenil tudi župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko. V trajen spomin na podnebni tek so predsednik republike, generalni direktor GEN energije in nacionalni koordinator Ekošole pred Informacijskim središčem GEN posadili lipo.

podnebni tek

Teku se je v Sloveniji z izdelavo svoje štafete iz recikliranih materialov, tekom v lokalnem okolju ali podnebno dejavnostjo simbolno pridružilo 35.000 otrok, učencev, dijakov in študentov iz več kot 150 ustanov programa Ekošola.

7767 kilometrov dolgo potovanje podnebne štafete skozi 18 držav, razdeljeno na 732 etap, poteka na okolju prijazen način – podajajo si jo tekači, kolesarji in jadralci. Trasa po Sloveniji v dolžini 245 kilometrov je bila razdeljena na 23 etap. Od vstopa v Slovenijo so s podnebno štafeto tekli in kolesarili prek Vipavskega Križa, Cola, Logatca in Vrhnike do Tivolija in Pedagoške fakultete v Ljubljani. Od tam je pot nadaljevala proti Lavrici, Vrhniki, Grosuplju, Ivančni Gorici, Trebnjem, Mirni Peči, Novemu mestu, Kostanjevici na Krki do Krškega. Štafeta pot nadaljuje skozi Hrvaško- od Vrbine do Bregane so jo ponesli predstavniki GEN energije, enako od Lavrice do Grosuplja. Slovenski del podnebne štafete je organiziral program Ekošola, pobudi pa so se pridružili tudi Skupina GEN kot generalni pokrovitelj, veleposlaništvo ZDA in družba Slovenski državni gozdovi. Častni pokrovitelj teka v Sloveniji je bil predsednik republike Borut Pahor.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...