13. Februar 2024
Mladi genialci

Priprave posavskih osnovnošolcev na tekmovanje Mladi genialci

Mladi genialci

V našem centru za obiskovalce Svet energije so potekale priprave posavskih osnovnošolcev na tekmovanje Mladi genialci, ki ga že enajstič organizirata GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško. Zaključno tekmovanje Mladi genialci bo potekalo 16. aprila 2024 v Kulturnem domu Krško.

Priprave so potekale v štirih delih. V prvem delu je nekdanji operater v NEK in vodič v centru, Svet energije Igor Pirc učencem predstavil osnove energetike, različne tehnologije proizvodnje električne energije s poudarkom na jedrski energiji ter vpliv proizvodnje električne energije na družbo, okolje in gospodarstvo. V eksperimentalnici Sveta energije so z Garsiem Kosincem (GEN energija) spoznavali spletno simulacijo energetske mešanice in se pogovarjali o specifikah držav in njihovih energetskih mešanicah.
 

Mladi genialci

Na delavnici o radioaktivnosti v naših domovih je Vesna Slapar Borišek iz ljubljanskega Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo (ICJT) s preprostimi eksperimenti učencem predstavila vseprisotno radioaktivnost in tudi kako se je človeško telo skozi evolucijo prilagodilo na življenje z naravno dozo radioaktivnega sevanja, ki za naše življenje ne predstavlja nevarnosti. Hkrati so potekale tudi praktične delavnice, kjer so učenci v mobilnem laboratoriju radiološke zaščite Nuklearne elektrarne Krško spoznavali značilnosti sevanja.

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...