28. Februar 2019
MLADI GENIALCI

Posavski osnovnošolci na izobraževalnih pripravah za tekmovanje Mladi genialci

V februarju 2019 so v Informacijskem središču GEN potekale priprave posavskih osnovnošolcev na tekmovanje Mladi genialci, ki jih GEN izvaja v sodelovanju z Nuklearno elektrarno Krško. Na skupno treh izobraževalnih srečanjih se je zvrstilo 250 najbolj motiviranih učencev iz 22 posavskih šol.

Priprave so potekale v štirih delih: v prvem delu je nekdanji operater v NEK in redni vodič v centru Svet energije Mirko Novak učencem predstavil osnove energetike, različne tehnologije proizvodnje električne energije, s poudarkom na jedrski energiji in vpliv proizvodnje električne energije na družbo, okolje in gospodarstvo.

Na delavnici o radioaktivnosti v naših domovih je Vesna Slapar Borišek iz ljubljanskega Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo (ICJT) s preprostimi eksperimenti učencem predstavila vseprisotno radioaktivnost in tudi, kako se je človeško telo skozi evolucijo prilagodilo na življenje z naravno dozo radioaktivnega sevanja, ki za naše življenje ne predstavlja nevarnosti. Hkrati so potekale tudi praktične delavnice: v mobilnem laboratoriju radiološke zaščite NEK so učenci z radiološko ekipo iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK) z detektorjem merili hitrosti doze in spoznali nekaj značilnosti sevanja.

V eksperimentalnici Sveta energije so z Juretom Jazbinškom  iz podjetja ZE-LEN ter Garsio Kosincem in Melito Lenošek Kavčič (oba iz GEN energije) spoznavali spletno simulacijo energetska mešanica, ki jo lahko preizkusite na naslednji povezavi.

Projekt Mladi genialci je v polnem zamahu (če želite vedeti več o projektu kliknite tukaj), saj so do 12. marca na vrsti mladi, ki se pripravljajo na spletno šolsko tekmovanje, ki bo razjasnilo, kateri trije predstavniki posameznih šol se bodo predstavili na zaključnem tekmovanju, ki bo potekal 24. aprila 2019, v Kulturnem domu Krško.

Pri projektu Mladi genialci v šolskem letu 2018/2019 sodeluje rekordno število posavskih osnovnih šol – kar 23! Na tekmovanju sodelujejo šole: OŠ Adama Bohoriča Brestanica, OŠ Artiče, OŠ Bizeljsko, OŠ Blanca, OŠ Boštanj, OŠ Brežice, OŠ Cerklje ob Krki, OŠ Dobova, OŠ Globoko, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Koprivnica, OŠ Kozje, OŠ Krmelj, OŠ Lesično, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Podbočje, OŠ Raka, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Velika Dolina, OŠ XIV. Divizije Senovo.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...