31. Avgust 2018
Poletni tabor energetike 2018

Prvi poletni tabor energetike navdušil dijake in dijakinje

Poletni tabor energetike 2018

Petdnevno raziskovanje novih tehnologij

Tabor je potekal pet dni, med 27. in 31. avgustom 2018, v prostorih Inštituta za energetiko in Informacijskega središča GEN in v Vrbini v Krškem. Namen tabora je mladim navdušencem za tehniko omogočiti pridobivanje novih izkušenj, jih pritegniti k ustvarjalnemu delu in razvoju v svetu novih tehnologij. Poletni tabor energetike 2018 skupaj organizirata družba GEN energija in Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru (FE UM). 

Na delavnicah so pod mentorstvom izr. prof. dr. Sebastijana Semeta ter Marka Pezdevška s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, Garsie Kosinca iz GEN energije ter Jureta Jazbinška iz Razvojnega centra energetike ZEL-EN izdelali vsak svoj delujoči model sončnega sledilnika. Ob izdelavi so v laboratorijih spoznavali široko paleto različnih tehnik, usvajali znanja s področij 3D načrtovanja, 3D tiskanja in programiranja mikrokrmilnika Arduino ter proučevali delovanje sončnih celic.

Poletni tabor energetike 2018

Odlični odzivi mladih na praktično izobraževanje

V mentorski vlogi se je odlično znašel tudi študent matematike in računalništva Žiga Vene, ki pri projektih GEN energije aktivno sodeluje že vse od Tehnogenija 2012: »Mladi programerske veščine vse bolj dojemamo kot del splošnih, za prihodnost nujno potrebnih znanj. Na taboru smo skupaj z dijaki programiranje v praksi povezovali s področji elektrotehnike in energetike.«

Dijak Gimnazije Brežice Kristan Kek pa je navdušeno opisal sodelovanje na taboru: »Nedavno sem se začel intenzivneje ukvarjati s programiranjem, sodeloval sem že na nekaterih delavnicah, vendar je Poletni tabor energetike poseben zato, ker je zelo praktično naravnan, predvsem pa imamo priložnost sami v celoti razviti in izdelati končni izdelek ter spoznati postopek od začetka do konca. To je resnično nekaj, kar mi daje širši pogled in tudi že nove zamisli, kako te izkušnje prenesti na ostale moje programerske projekte«.

Vsakič znova z navdušenjem sodelujemo z mladimi generacijami bodočih tehnikov, inženirjev in raziskovalcev. Opažamo, da se mladi odlično znajdejo pri reševanju praktičnih izzivov. Verjamemo, da jim bodo pridobljene izkušnje in znanja koristili pri nadaljnjem učenju in obvladovanju zahtevnejših orodij.
Garsia Kosinac, GEN energija
Poletni tabor energetike 2018

Uspešno izdelali delujoče modele sončnega sledilnika

»Z veseljem ugotavljamo, da so dijakinje in dijaki, ki so se odločili za udeležbo na taboru, zelo vedoželjni in zagnani, tako da nam je delo z njimi v veliko veselje. Na Poletnem taboru energetike 2018 so se lotili izziva načrtovanja, modeliranja, izdelave in programiranja modela sončnega sledilnika. Uspešno izdelan model sončnega sledilnika bodo zadnji dan predstavili staršem in ga seveda dobili v spomin na tabor. Verjamem, da bodo s petdnevno delavnico pridobili veliko koristnih novih izkušenj, ki jih bodo lahko s pridom uporabili v nadaljevanju šolanja,« je poudaril izr. prof. dr. Sebastijan Seme s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

V GEN energiji vse od leta 2012 organizirajo poletne aktivnosti za otroke, namenjene spodbujanju zanimanja za tehniko in naravoslovje, letos pa so poletni tabor skupaj s FE UM prvič zasnovali za srednješolsko raven.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...