1. Oktober 2018
Evropska noč raziskovalcev

Noč je imela svojo moč tudi v Svetu energije

Predstavili smo se v Ljubljani in v Krškem

GEN energija se je s Svetom energije pridružila »Evropski noči raziskovalcev« in projektu »Noč ima svojo moč«. Pester program smo pripravili v centru Svet energije v Krškem in pod interaktivnim šotorom v centru Ljubljane. 

Svet energije se je s simulacijo zagona NEK in simulacijo delovanja hidroelektrarn danes predstavil na ulicah Ljubljane, kjer je potekala Evropska noč raziskovalcev. Pestro pa je bilo tudi na lokaciji interaktivnega multimedijskega centra Svet energije v Krškem, kjer smo obiskovalcem omogočili voden ogled centra, na ogled je bil film o reaktorju TRIGA, v katerem se že več kot 50 let izobražujejo raziskovalci in bodoči jedrski strokovnjaki. S tekmovanjem v simulaciji Energetska mešanica smo iskali tudi najboljšega mladega operaterja elektrarn. Mladi so tako lahko skozi igro spoznali številne izzive, ki jih prinaša dnevna oskrba Slovenije z električno energijo. Tri najboljše tekmovalce v Energetski mešanici smo tudi nagradili.

Pester program in odličen obisk

V Krškem smo nato za mlade nočne raziskovalce pripravili še predavanje ELEKTRIKOLOGIJA, ki so ga izvedli predavatelji iz Hiše eksperimentov. Skozi eksperimente smo spoznavali različne oblike energije in preverjali, ali svinčnik prevaja elektriko in kako se naredi baterija. Verjamemo, da so predstavljene vsebine udeležencem odprle nov pogled v znanost in energetiko. 

Večer smo zaključili tako, da smo še bolj prebudili naše raziskovalne čute z lovom na žareči zaklad, kjer so mlajši obiskovalci v temi iskali žareče namige, s katerimi so lahko odprli skrinjo z zakladom. Udeleženci pa so si lahko izdelali tudi svoje žareče majčke.

GEN energija je v okviru Evropske noči raziskovalcev pridruženi partner v projektu »Noč ima svojo moč«, ki ga vodijo partnerji Ustanova Hiše eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. V sklopu projekta »Noč ima svojo moč« je sodelovalo 28 raziskovalnih institucij iz vse Slovenije z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...
Všečkajte nas!