29. Avgust 2022
Poletni tabor energetike

Na poletnem taboru energetike programirali sončni sledilnik

Poletni tabor energetike

Inštitut za energetiko v Vrbini je od 22. do 26. avgusta gostil tradicionalni, tokrat že peti Poletni tabor energetike 2022 v soorganizaciji družbe GEN energija in Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. 

Sedem udeležencev, večinoma dijakov Gimnazije Brežice in Šolskega centra Krško-Sevnica, se je ob strokovni podpori mentorjev posvetilo 3D načrtovanju, sestavljanju in programiranju sončnega sledilnika, svoje izdelke pa so predstavili na zaključni prireditvi.

Dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru prof. dr. Sebastijan Seme je ob tem izrazil zadovoljstvo, da skupaj s partnerjem, GEN energijo, poletni tabor organizirajo že petič. »V okviru poletnega tabora dijaki spoznajo različna področja energetike in s tem krepijo svoje znanje. Gre za eno od aktivnosti, s katerimi skušamo dijake pritegniti k študiju tehniških ved, saj na tem področju že sedaj primanjkuje kakovostnega kadra. Opažamo pa, da se za tovrstni študij odloča vse več deklet. Mnoga med njimi dosegajo odlične rezultate, kar je gotovo dober obet za prihodnost.«

Gre za eno od aktivnosti, s katerimi družba GEN energija mladim odpira vrata v svet energetike. »S takšnimi projekti skušamo mlade spodbuditi k zanimanju za energetiko, ki je izjemno pomembna, zanimiva, uporabna in za družbo pravzaprav ključna dejavnost,« je poudaril Garsia Kosinac iz GEN energije, koordinator tabora. Energetske družbe v Skupini GEN, katerih proizvodni portfelj temelji predvsem na jedrski, hidro in sončni energiji, mladim v Posavju ponujajo različne možnosti za razvoj.

»Iz tovrstnega raziskovanja mladih se oblikujejo številne zanimive ideje, nekoč morda nove inovacije. Prav te bodo gradniki družbene odpornosti in gospodarskega razvoja. Namen tabora je tako mladim navdušencem za tehniko omogočiti začetno pridobivanje pomembnih izkušenj, jih pritegniti k ustvarjalnemu delu in pridobivanju znanj o energetiki prav v Posavju, ki je osrednja slovenska energetska regija,« pa je ob zaključku tabora povzel poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar.

In odzivi udeležencev? Izjemno pozitivni. Zadovoljno so predstavili svoje izdelke, ki si jih lahko ogledate v priloženi fotogaleriji.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...