30. Avgust 2021
Poletni tabor energetike

Na poletnem taboru energetike dijaki gradili pametno hišico

Poletni tabor energetike

V zadnjem počitniškem tednu sta Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru in Skupina GEN gostila nadarjene posavske dijake na četrtem Poletnem taboru energetike 2021. Na naprednem interdisciplinarnem taboru so mladi ob podpori mentorjev uspešno izdelali vsak svoj model pametne hiše, ki so jih ob zaključku predstavili novinarjem, staršem in predstavnikom organizatorjev.

»Veseli nas, da mlade zanimata energetika in nove tehnologije. S Poletnim taborom energetike želimo podobno kot z našimi drugimi ozaveščevalnimi aktivnostmi spodbuditi zanimanje mladih in jih navdušiti za naravoslovne in tehniške poklice. Z načrtovanjem drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem se bodo potrebe Skupine GEN po takšnih kadrih močno povečale, pa tudi sicer jih v Sloveniji potrebujemo na različnih področjih, če želimo slediti hitremu tehnološkemu razvoju,« je poudaril generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Poletni tabor energetike

Dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru prof. dr. Sebastijan Seme, strokovni vodja poletnega tabora, je izrazil zadovoljstvo ne le nad navdušenjem mladih za ponujene teme, temveč tudi nad njihovo zagnanostjo in napredkom: »V okviru tabora jim nudimo veliko priložnosti, ki jih znajo dijaki s pridom izkoristiti. Gre za eno od aktivnosti, s katerimi skušamo dijake pritegniti k študiju na naši fakulteti. Zanimanje za tehniška, naravoslovna področja se po naših ocenah krepi in veseli nas, da se zanj odloča tudi vedno več deklet. Mnoge med njimi dosegajo odlične rezultate, kar je gotovo dober obet za prihodnost.«

Tudi Garsia Kosinac iz GEN energije, organizator tabora, je dodal: »Letošnja tema izdelave modela in programiranja pametnih hiš je dijake zelo pritegnila. Spoznali so delovanje najbolj pogostih senzorjev in procesov avtomatizacije, ki jih lahko najdemo v pametnih hišah. S poglobljenim in individualnim pristopom na taboru dijakom omogočamo nadgradnjo znanja, ki ga pridobijo v šolah.«

Poletni tabor energetike

Interesa za sodelovanje na taboru je vsako leto več, vendar so zaradi letošnjih posebnih razmer omejili število sodelujočih dijakov iz Gimnazije Brežice in Šolskega centra Krško-Sevnica. Dijak ŠC Krško-Sevnica, Žiga Zupanc, se je tabora udeležil prvič in je ob zaključni predstavitvi povzel: »Zelo sem vesel znanja, ki sem ga pridobil, ker vidim praktično možnost implementacije za svojo hišo. Doma sem že prej spoznal Arduino, ampak tukaj sem nadgradil znanje z bolj zahtevnimi primeri. Pohvalil bi predavatelja, ki se je zelo trudil pri razlagi in nam je vsem priskočil na pomoč pri praktičnem delu. »Na splošno se veselim pridobivanja znanja in še posebej me veseli grafično modeliranje z računalnikom. Letos sem nadgradila znanje od lani in pred nami je bil večji izziv, ki smo ga uspešno opravili,« pa je dodala Naja Umek, dijakinja Gimnazije Brežice, ki se je tabora udeležila že drugič.

Dijaki so si zadnji dan tabora ogledali še samooskrbni raziskovalni objekt v sklopu Inštituta za energetiko, ki je opremljen s senzorji in avtomatizacijo klimatizacije, žaluzij in drugih naprav.

Poletni tabor energetike

Poletni tabor energetike 2021 sta četrto leto skupaj organizirali družba GEN energija in Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru (FE UM). Tabor je potekal pet dni, med 23. in 27. avgustom 2021, v prostorih Inštituta za energetiko v Vrbini v Krškem. Namen tabora je mladim navdušencem za tehniko omogočiti pridobivanje novih izkušenj, jih pritegniti k ustvarjalnemu delu in pridobivanju znanj o energetiki in novih tehnologijah. Tabor sledi sodobnim trendom interdisciplinarnega učenja in kreativnega vključevanja dijakov. V petih dneh neformalnega izobraževanja so mladi pod mentorstvom profesorjev Fakultete za energetiko in sodelavcev GEN energije pridobili veščine 3D načrtovanja, 3D tiskanja, programiranja z Arduino.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...