27. September 2019
Noč ima svojo moč 2019

Na noč raziskovalcev tudi o podnebnih spremembah

noč ima svojo moč

V GEN energiji smo se s centrom Svet energije tudi letos pridružili tradicionalni Evropski noči raziskovalcev in slovenskemu projektu »Noč ima svojo moč«. V Krškem in Ljubljani smo za mlajše in starejše raziskovalce pripravili pester program, s poudarkom na podnebnih spremembah, nizkoogljičnih virih energije in tematskimi delavnicami.

Poseben poudarek krškega programa je bilo celovito strokovno predavanje o podnebnih spremembah klimatologinje mag. Mojce Dolinar iz Agencije Republike Slovenija za okolje (ARSO).

V svojem zanimivem predavanju je med drugim dejala: "Podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, so dejstvo, ki ga potrjujejo meritve. Temperatura Zemlje je od predindustrijske dobe zrasla za 1,1 °C, v Sloveniji pa za 2,5 °C. V zadnjih šestdesetih letih so se v Sloveniji občutno zmanjšale padavine v zahodni polovici države, povsod po državi se je povečalo izhlapevanje, manj je snega. Opažene spremembe se bodo v naslednjih desetletjih stopnjevale, tako v Sloveniji kot v svetu. V Sloveniji lahko pričakujemo stopnjevanje vročinske obremenitve. Trend padavin se bo obrnil, počasi se bodo povečevale zimske padavine, hkrati pa bo vedno manj snežnih padavin, kar bo povečalo tveganje za obsežne zimske poplave. Poleti se bo podaljšal čas med padavinskimi dogodki, zato se bo močno povečalo tveganje za kratkotrajne poletne suše. Velikostna stopnja vseh prihodnjih sprememb pa je zelo odvisna od uspehov človeštva pri omejevanju izpustov toplogrednih plinov."

V nadaljevanju je doc. dr. Tomaž Žagar predaval o nizkoogjičnih virih energije ter poudaril »Nizko-ogljična mešanica jedrske energije in obnovljivih virov energije sta ključna za naš prehod na nizkoogljično pihodnost«. Predavanja so dopolnili dijaki Gimnazije Brežice in Šolskega centra Krško-Sevnica, ki so predstavili svoje poglede in raziskave na temo podnebnih sprememb.

Za mlajše raziskovalce smo gostili znanstvene prijatelje iz Hiše eksperimentov, ki so navdušili z dogodivščino »Barvologija«, na kateri so med drugim razvozlali kako nastane mavrica in sestavili belo barvo s pomočjo drugih barv.

Ekipa Sveta energija se je predstavila tudi v središču Ljubljane. Na Prešernovem trgu smo pod interaktivnim GEN šotorom vsem vedoželjnim predstavili simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško. Mimoidoči so se lahko s simulacijo Energetska mešanica postavili v vlogo slovenskega operaterja vseh elektrarn.

O projektu »Noč ima svojo moč«

Projekt »Noč ima svojo moč«, v okviru Evropske noči raziskovalcev, združuje več kot 35 raziskovalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V dejavnostih po vsej Sloveniji je sodelovalo več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Iskrice vedoželjnosti in radovednosti smo netili na pestrem raziskovalnem dogajanju v kar 22-ih mestih po vsej Sloveniji. Skozi ves dan in ponekod tudi v večernih urah so se otroci, učenci, dijaki, študentje, pa tudi odrasli lahko udeležili eksperimentalnih delavnic, ogledov laboratorijev, navdihujočih klepetov z znanstveniki, zanimivih predavanj, poučnih razstav ter številnih drugih aktivnosti.

Pester in bogat program projekta 'Noč ima svojo moč' je skupaj sooblikoval konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije in partnerje ustanove. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev - vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj  - Obzorje 2020.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...