9. September 2022
ELEKTROFEST

Na Elektrofestu o energetski mešanici Slovenije in Evrope

Skupaj z družbo ELES, Elektroinštitutom Milan Vidmar in ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko smo danes organizirali že 10. Elektrofest, največji izobraževalni dogodek s področja elektroenergetike za srednješolce, ki poteka v Ljubljani. V sklopu izobraževalnega dogodka smo štiri elektro institucije ponovno energetsko opismenjevale skoraj 350 srednješolcev.

Na štirih »elektro postajah« oziroma v štirih strokovnih sklopih so se poleg nas predfstavilu tudi  ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteta za elektrotehniko (FE) Univerze v Ljubljani. Na Elektrofestu so z zanimivimi tehnološkimi projekti na prireditvenem prostoru gostovali tudi dijaki, ki delujejo v Mladinskem tehnološkem centru – Zavodu 404. Njihova vizija je oblikovanje globalne mreže tehnoloških centrov in skupnosti, ki bo mladim nudila možnost razumeti tehnologijo in jih spremljati v celotnem kreativnem procesu.

Skupaj z udeleženci smo preizkušali izzive simulatorja »Energetska mešanica« (https://www.esvet.si/energets.../oblikuj-energetsko-mesanico), namenjenem izkustvenemu učenju, kako do zanesljive, stroškovno učinkovite in okolju prijazne proizvodnje električne energije v Sloveniji.
Z zemljevidom Electricity map (https://app.electricitymaps.com/) in aktualnimi podatki o stanju izpustov toplogrednih plinov pri proizvodnji elektrike pa spoznavali, da so najbolj uspešne države s stabilno energetsko mešanico jedrske energije in obnovljivih virov.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...