13. April 2022
Mladi genialci

Mladi genialci ponovno na krškem odru

MLADI GENIALCI

V torek, 12. aprila 2022, se je v Krškem odvijalo že deveto tekmovanje Mladi genialci. Med šestnajstimi posavskimi osnovnimi šolami so v živo na odru Kulturnega doma v Krškem v napetem finalu največ znanja o energetiki pokazali tekmovalci iz OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Artiče in OŠ Velika Dolina.

Šolske ekipe s po tremi učenci so se po lanskem zatišju med epidemijo letos vendarle zbrale na tekmovalnem odru Kulturnega doma v Krškem in navdušile s poznavanjem energetskih tem in mladostno energijo. Po napetih uvodnih predtekmovalnih krogih se je v podaljšanem finalu najbolj izkazala ekipa OŠ Jurija Dalmatina Krško pod mentorstvom Urške Erjavšek. Drugo mesto so zasedle učenke OŠ Artiče pod mentorstvom Vlada Cizla, tretje mesto pa učenci OŠ Velika Dolina pod mentorstvom Aljaža Božiča. Mlade ume so na zaključnem kvizu bodrili navijači, mentorji in ravnateljici, vzdušje pa so z energičnimi nastopi popestrili plesalci plesne šole Lukec in glasbenika Maja in Robi.  

Mladi genialci

Zbrane sta nagovorila predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman in poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar. »Brez energije ni življenja, ni naših dejavnosti in ni novih tehnologij, ki jih mladi redno in spretno uporabljajo, zato je pomembno, da se učimo o energiji, se zavedamo njenega pomena in razmišljamo o prihodnosti,« je tekmovalce spodbudil Rožman, Levičar pa je dodal: »V Skupini GEN smo z novimi energetskimi projekti pripravljeni na  pomembne naslednje korake in prepričani smo, da se bo našim izkušenim ekipam na tej poti v prihodnosti pridružil tudi kateri izmed današnjih genialcev na odru.«

S projektom Mladi genialci v Skupini GEN krepijo razumevanje energije ter njene vrednosti za družbo in posameznika. Mlade tako že vrsto let spodbujajo h krepitvi energetske pismenosti, k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih, podnebnih spremembah ter jedrski energiji kot temeljnem viru nizkoogljične mešanice prihodnosti. Razumevanje teh vsebin je nujno za sprejemanje dobrih odločitev o tem, kakšna bo naša skupna energetska prihodnost.

Mladi genialci

V šolskem letu 2021/22 je na tekmovanju sodelovalo 16 posavskih osnovnih šol. V pripravah, ki so zaradi epidemije potekale na daljavo, je sodelovalo 120 učencev. Marca so organizatorji izvedli tudi šolsko tekmovanje, s pomočjo katerega so se oblikovale ekipe treh najuspešnejših, ki so se potegovala za najboljša mesta v prihajajočem kvizu.

Tekmovalne šole, ki so sodelovale na torkovem zaključnem kvizu, so: OŠ Artiče, OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Bizeljsko, OŠ Blanca, OŠ Brežice, OŠ Globoko, OŠ Jožeta Toporišiča Dobova, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Koprivnica, OŠ Kozje, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Raka, OŠ Velika Dolina, OŠ XIV. Divizije Senovo.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...