21. Junij 2023
Mladi v svetu energije

Kreativni pogledi mladih na nizkoogljično prihodnost

Mladi v svetu energije

Skupina GEN ob svojem temeljnem poslanstvu uresničevanja zanesljive proizvodnje in dobave nizkoogljične električne energije trajna prizadevanja usmerja tudi v krepitev energetske pismenosti in zanimanja za energetske teme. Eden od projektov, ki ga že od leta 2008 organiziramo skupaj s programom Ekošola, je natečaj Mladi v svetu energije. Letošnji natečaj, že 15. po vrsti, smo sklenili včeraj, 19. junija, z zaključno prireditvijo v Informacijskem središču GEN.

V sklopu natečaja je več kot 800 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije predstavilo svoje poglede na razumevanje elektrike, energije in energetskih virov. Ob sloganu »Nizkoogljično je odlično!« je bilo skupaj ustvarjenih več kot 300 izdelkov: maket, plakatov, risb, kolažev, iger, slikanic in video izdelkov. Vse projekte je povezala misel, da je električna energija naša stalna in neločljiva sopotnica.

Mladi v svetu energije

Nagradni natečaj Mladi v svetu energije je bil v letošnjem šolskem letu razpisan za štiri starostne skupine, čemur je bila prilagojena tudi vrsta in težavnost pričakovanih izdelkov. Izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi sodelavcev GEN energije in Ekošole, priznanja in simbolične nagrade pa sta prejemnikom izročili Katja Kralj iz Službe komuniciranja GEN in predstavnica programa Ekošola Jasmina Mlakar.

Udeleženci dogodka, prejemniki letošnjih priznanj, so druženje sklenili z ogledom centra za obiskovalce Svet energije. Fotoutrinki druženja, pa tudi razstavljenih izdelkov, so nanizani v nadaljevanju prispevka. 

Mladi v svetu energije

Letošnji prejemniki priznanj so:

Vrtec, prva starostna skupina
1. Vrtec Galjevica, mentorji Mateja Funkl, Miha Mrak, Simona Milost Dežman
2. Vrtec Jesenice, DO Frančiške Ambrožič, mentorica Anica Presterel
3. Zasebni zavod vrtec Želvica Maribor, mentorica Sandra Novak

Malčki, druga starostna skupina
1. OŠ Srečka Kosovela Sežana, mentorica Urška Žerjal
2. OŠ Kapela, mentorica Tjaša Novak
3. OŠ Sveti Jurij Rogašovci, POŠ Pertoča, mentorica Kaja Kous

Glavce, tretja starostna skupina
1. OŠ Drska, mentorica Katja Pečaver
2. OŠ Vransko - Tabor, POŠ Tabor, mentorica Simona Jan
2. OŠ Koseze, mentorica Petra Madronič

Raziskovalci, četrta starostna skupina
1. OŠ Šentvid, mentorica Barbara Švarc Fajdiga
2. OŠ Gustava Šiliha Velenje, mentor Damijan Vodušek
3. ŠC Celje, SŠ za gradbeništvo in varovanje okolja, mentorica Janja Čuvan

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...