7. Februar 2017
Mladi genialci v fazi priprav

Izobraževalne priprave v Informacijskem središču GEN

Včeraj in danes so v Informacijskem središču GEN potekale priprave posavskih osnovnošolcev na tekmovanje Mladi genialci, ki jih GEN izvaja v sodelovanju z Nuklearno elektrarno Krško. Učenci so prisluhnili, si ogledovali, merili in sodelovali pri temah, kot so podnebne spremembe, sevanje v naravnem okolju ter trajnostna proizvodnja električne energije. Na skupno treh izobraževalnih srečanjih se bo do konca februarja zvrstilo 260 najbolj motiviranih učencev – tisti, ki se bodo najbolj izkazali na marčevskih šolskih predtekmovanjih, se bodo 25. aprila pred polno dvorano sošolcev navijačev pomerili na zaključnem kvizu o energetiki.

Priprave so potekale v štirih sklopih: v prvem sta Jure Jazbinšek (ZEL-EN) in nekdanji operater v NEK Mirko Novak učencem predstavila osnove energetike in energije ter vpliva proizvodnje električne energije na družbo, okolje in gospodarstvo. Spoznali so različne proizvodne vire električne energije s poudarkom na jedrski energiji. Na delavnici o radioaktivnosti v naših domovih je Vesna Slapar Borišek iz ljubljanskega Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo (ICJT) s preprostimi eksperimenti učencem predstavila vseprisotno radioaktivnost in tudi, kako se je človeško telo skozi evolucijo prilagodilo na življenje z naravno dozo radioaktivnega sevanja, ki za naše življenje ne predstavlja nobene nevarnosti. Hkrati so potekale tudi praktične delavnice: v mobilnem laboratoriju radiološke zaščite NEK so učenci z radiološko ekipo iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK) z detektorjem merili hitrosti doze in spoznali nekaj značilnosti sevanja. V eksperimentalnici pa so z Garsio Kosincem (GEN) na modelu spoznavali učinek tople grede, merili električno moč in porabljeno energijo različnih porabnikov.

Na razpis se je v novembru 2016 prijavilo 20 osnovnih šol s skupno 260 učenci. Pripravam bodo v marcu sledila šolska tekmovanja, zaključek pa bo potekal na velikem odru krškega Kulturnega doma, kjer se bodo pomerile ekipe najboljših treh učencev iz vseh prijavljenih posavskih osnovnih šol.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...