Sobota, 1. junij 2019
Sobota v Svetu energije

Eksperimentalna delavnica Svet Nanodelcev

PROGRAM SOBOTNEGA DNE:

Pred nami je nova sobota v Svetu energije. Tokrat bomo naš program obogatili s posebno delavnico: "Svet nanodelcev", ki jo bo izvajala dr. Petra Jenuš, znanstvenica, ki sodeluje pri projektu promocije znanosti: Znanost na cesti / Science on the Street

Program dogajanja:
10:00 – 10:45 sobotna eksperimentalna delavnica "SVET NANODELCEV", v izvedbi Petra Jenuš, Znanost na cesti / Science on the Street
10:45 - 13:00 voden ogled Sveta energije;
14:00 - 16:00 voden ogled Sveta energije.

***SVET NANODELCEV***
Vas zanima kako majhna je (nogometna) žoga, če bi jo primerjali z našim planetom Zemljo?
Velikost nogometne žoge je približno 10-9 manjša od Zemlje. Če se podamo v svet stvari, ki nas obdajajo, najdemo takšno razliko v velikosti v delcu (kroglici), ki je velika 1 nanometer v primerjavi z žogo s premerom 1 meter.

V tokratni delavnici se bomo podali v očem (ne)viden svet nanodelcev, ki pa lahko kaj hitro postane viden, če se ti delci združijo.

Na delavnici bomo predstavili nanodelce, kako jih pripravimo in s katerimi orodji lahko opazujemo nanosvet. Govorili bomo tudi, kje vse jih najdemo in kako varni/nevarni so za nas, ljudi.

Spoznali bomo kako je nanotehnologija spremenila naš svet (hitrejši, manjši in zmogljivejši računalniki; sončne kreme, ki absorbirajo več UV žarkov in se lažje razmažejo; »samočistilne« obleke/prevleke; nanodelci v medicini itd.

Prikazali bomo postopek priprave železo-oksidnih nanodelcev.
***

Zaradi lažje organizacije dogodka je obvezna najava na: svet.energije@gen-energija.si. V najavi sporočite število oseb, okvirno starost in kdaj se nam pridružite - ali ob 10.00 ali ob 14.00.

Sobota, 1. junij 2019, 10.00 - 16.00
Informacijsko središče GEN, Vrbina, Krško
Vstop prost
Najava na: svet.energije@gen-energija.si
Za vse starosti
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izbiro možnosti "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite možnost "Ne strinjam se". Več o tem ...